Viisauden lampun sytyttäminen

Kasvattajille » Viisauden lampun sytyttäminen

Viisauden lampun sytyttäminen

Kerran eräs kilvoittelija halusi kiihkeästi tietää jotain jumaluudesta ja että hänen viisauden silmänsä avautuisi. Hän meni itsensä oivaltaneen viisaan luokse. Kun hän saapui luolaan, missä viisasmies asui, hän näki pienen valon. Kun hän kulki eteenpäin, jopa tuo pienikin valo sammui. Ihminen pelkää pimeydessä ja hän ajattelee hyvin kiihkeästi Jumalaa. Näin ollen kilvoittelija lausui ääneen ’Namah Shivaya’- mantraa. Kuullessaan sen pyhimys kysyi, kuka tulija oli. Kilvoittelija vastasi, että hän oli tullut pyytämään tämän siunaustaan.

Suuri pyhimys ravitsi itseään luolassa vain ympärillään olevaa ilmaa hengittämällä ja hänellä oli kyky lukea tulijan mieltä. Viisasmies sanoi hänelle, että hän vastaisi miehen kysymyksiin myöhemmin, mutta tämän tulisi ensin sytyttää lamppu. Mies yritti, muttei onnistunut. Hän sanoi viisaalle, että hän oli käyttänyt kaikki tulitikut loppuun eikä hän kuitenkaan ollut onnistunut sytyttämään lamppua. Viisas pyysi häntä katsomaan, oliko lampussa öljyä. Tarkastettuaan lampun mies havaitsi, ettei siinä ollut öljyä. Hän ilmoitti viisaalle, että lampussa oli vain vettä. Silloin viisasmies pyysi häntä kaatamaan veden pois ja täyttämään sen öljyllä ja sitten yrittämään sen sytyttämistä. Mies teki näin, muttei vieläkään pystynyt sytyttämään lamppua. Viisas sanoi silloin, että sydänlanka oli luultavasti kastunut vedestä ja pyysi miestä kuivaamaan sen hyvin ulkoilmassa ja sitten yrittää lampun sytyttämistä. Mies teki sen ja onnistui.

Sitten kilvoittelija pyysi hartaasti pyhimykseltä tietoa Itsestä (Atma Jnana). Pyhimys oli hämmästynyt ja sanoi, että tarvittavia vastauksia oli annettu koko ajan. Kävijä vastasi, ettei hän, tietämätön ihminen, kyennyt ymmärtämään opetuksen tarkoitusta ja pyysi pyhimystä selittämään selvemmin.

Pyhimys sanoi: ”Sydämesi astiassa on yksilöllisen sielun (Jiva) sydänlanka. Tämä sydänlanka on uppoutunut kaiken aikaa aistillisten halujesi veteen. Tämä vuoksi et kykene sytyttämään viisauden lamppua. Tyhjennä sydämesi astia halujen vedestä. Ota yksilöllisen sielun sydänlanka ja purista se täysin kuivaksi halujen muodossa olevasta vedestä. Kuivaa se sitten kiintymättömyyden (Vairagya) kirkkaassa auringonvalossa. Kaada sydämesi astiaan Jumalan rakkauden ja Hänen ajattelemisensa öljyä. Vain siten sinun on mahdollista sytyttää viisauden lamppu.

Lähde: Chinna Katha I; s. 2
© Sri Sathya Sai Books & Publications Trust