Heijastusvaikutus

Kasvattajille » Heijastusvaikutus

Heijastusvaikutus

Mestari käveli peltojen poikki eräänä päivänä, kun huolestuneen näköinen nuori mies lähestyi häntä. ”On varmaan vaikeaa pysyä noin vakavana näin kauniina päivänä”, sanoi mestari.

”Onko se? En huomannut”, sanoi nuori mies kääntyen katsomaan ympärilleen. Hänen silmänsä tutkivat maisemaa, mutta mikään ei näyttänyt menevän perille, hänen mielensä oli muualla. Tarkkaillen ympärilleen keskittyneesti mestari jatkoi kulkuaan.

”Liity seuraani, jos haluat”. Mestari käveli vuorivaahteroiden ympäröimän tyynen lammen reunalle, puiden lehdet olivat kullan- ja oranssinkeltaisia ja putoamaisillaan.

”Ole hyvä ja istu alas”, mestari kehotti taputtaen maata vierellään. Tarkastettuaan paikan huolellisesti nuori mies pyyhki maan puhtaaksi raivatakseen itselleen sijaa ennen istumistaan.

Mestari neuvoi: ”Etsi nyt, ole hyvä, pieni kivi”. - ”Mitä?”
”Kivi. Ole hyvä ja etsi pieni kivi ja heitä se lampeen”.
Etsittyään ympäriltään nuori mies tarttui erääseen pieneen kiveen ja heitti sen niin kauas kuin pystyi.
”Kerro minulle, mitä näet”, kehotti mestari.
”Näen pieniä renkaita.”
”Mistä nämä väreet syntyivät?”
”Pienestä kivestä, jonka heitin lampeen, mestari.”
”Ole hyvä ja pane kätesi veteen ja pysäytä laineet”, mestari kehotti.

Kehotusta ymmärtämättä nuori mies pisti kätensä veteen, kun laineet lähestyivät ja aiheutti vain lisää laineita. Nuorukainen oli nyt täysin ymmällään. Mihin tämä oli viemässä? Oliko hän tehnyt virheen etsiessään mestaria? Hän ei kuitenkaan ollut päässyt oppilaaksi, ehkä häntä ei voitaisi auttaa. Nuorukainen odotti hämillään. ”Pystyitkö pysäyttämään laineet käsilläsi”, kysyi mestari.
”En tietenkään.”
”Olisitko sitten pystynyt pysäyttämään ne?”
”En mestari. Sanoin sinulle, että minä vain aiheutin lisää laineita.”
”Entä jos olisit alkujaan estänyt kiven putoamisen veteen?” Mestari hymyili niin kauniisti, että nuorukainen ei voinut olla enää huolissaan.

”Seuraavalla kerralla, kun olet tyytymätön elämääsi, ota kivi kiinni ennen kuin se osuu veteen. Älä hukkaa aikaa yrittämällä saada tehtyä tekemättömäksi. Mieluimmin muuta sitä, mitä aiot tehdä ennen sen tekemistä.” Mestari katsoi ystävällisesti nuorukaiseen.

”Mutta mestari, kuinka voin tietää, mitä aion tehdä, ennen kuin teen sen?”
”Ota vastuu oman elämäsi elämistä. Jos työskentelet lääkärin kanssa sairauden hoitamiseksi, pyydä silloin lääkäriä auttamaan itseäsi ymmärtämään, mikä aiheutti sairauden. Älä hoida vain laineita. Tee kysymyksiä”.
Nuorukainen pysähtyi ja oli pyörällä päästään.

”Mutta tulin luoksesi kysymään sinulta vastauksia. Tarkoitatko, että minä tiedän vastaukset?”
”Et ehkä juuri nyt tiedä vastauksia, mutta jos kysyt oikeita kysymyksiä, silloin löydät vastaukset.”
”Mutta, mestari, mitkä ovat oikeita kysymyksiä?”

”Ei ole vääriä kysymyksiä, on kysymättömiä kysymyksiä. Meidän tulee kysyä, sillä ellemme tee sitä, emme voi saada vastauksia. Mutta sinun velvollisuutesi on kysyä. Kukaan muu ei voi tehdä sitä puolestasi.”

Lähde: Nava Sarathi 2004 Joulukuu