Puhu totta miellyttävällä tavalla

Kasvattajille » Puhu totta miellyttävällä tavalla

Puhu totta miellyttävällä tavalla

Elipä kerran viisas mies nimeltään Birbal. Hän oli keisari Akbarin hovimies. Akbarin hovissa oli monia loistavia miehiä. Birbal oli heistä paras. Hänestä on monia tarinoita, jotka kuvaavat hänen suurta viisauttaan. Kerron teille nyt yhden niistä. Eräänä yönä Akbar näki oudon unen. Hän uneksi, että hänen hampaansa putosivat, yksi kerrallaan päivittäin. Mutta viimeinen hammas ei pudonnut, se pysyi kiinni.

Akbar tahtoi saada selville unen tarkoituksen. Hän kutsui luokseen kolme kuuluisaa astrologia. Hän kertoi heille unensa ja sanoi: ”Voiko kukaan teistä kertoa minulle, mitä se merkitsee?”

Astrologit neuvottelivat keskenään ja sanoivat hallitsijalle: ”Teidän majesteettinne, kaikki teidän sukulaisenne kuolevat ennen teitä. Te kuolette viimeiseksi.”

Akbar tuli hyvin vihaiseksi. Hän lähetti heidät pois tyhjin käsin. Sitten Akbar kutsui Birbalin. Hän kertoi tälle oudosta unestaan ja kysyi: ”Birbal, voitko selittää sen?” Birbal vastasi: ”Teidän majesteettinne, uskon, että uni viittaa siihen, että te elätte kauan. Pysytte hyvin terveenä ja elätte onnellisena. Elätte kauemmin kuin sukulaisenne.”

Akbar oli hyvin onnellinen. Hän antoi Birbalille runsaasti lahjoja. Astrologit kuulivat siitä ja tulivat Birbalin luo. He sanoivat hänelle: ”Birbal, sinun selityksesi unesta oli sama kuin meidän. Mutta hallitsija oli tyytyväinen sinun selitykseesi, sen sijaan hän oli vihainen meille.” Birbal vastasi: ”Me molemmat sanoimme saman asian, mutta minä sanoin sen miellyttävästi.” Siispä meidän tulee sanoa sanottavamme mieluisella tavalla.

Lähde:Nava Sarathi maaliskuu 2003