Rockefeller ja Vivekananda

Kasvattajille » Rockefeller ja Vivekananda

Rockefeller ja Vivekananda

Amerikkalainen miljonääri John D. Rockefeller oli kuullut ystäviltään Swami Vivekanandasta. He halusivat hänen tapaavan tämän merkillisen intialaisen munkin, mutta aina Rockefeller jostain syystä kieltäytyi.

Hän oli hyvin voimakastahtoinen eikä kenenkään ollut helppoa muuttaa hänen päätöstään. Mutta eräänä päivänä Rockefeller meni mielijohteesta erään ystävänsä kotiin Chicagossa, missä Swami oleskeli. Hän vaati nähdä hindumunkkia ja ohitti hovimestarin, joka avasi oven.

Hovimestari ohjasi hänet olohuoneeseen ja Rockefeller astui sen viereisessä olevaan Swamin työhuoneeseen odottamatta, että olisi ilmoitettu hänen saapumisestaan. Hän oli hyvin hämmästynyt nähdessään Swamin istuvan kirjoituspöytänsä ääressä edes katsettaan kohottamatta nähdäkseen, kuka saapui.

Hetken kuluttua Swami kertoi Rockefellerille paljon tämän menneisyydestä, jonka vain tämä itse tiesi ja antoi hänen ymmärtää, että hänen jo keräämänsä rahat oli tarkoitettu maailman hyväksi, että Jumala oli antanut hänelle rikkautta, jotta hänellä olisi tilaisuus auttaa ihmisiä.

Rockefeller oli harmissaan, että joku uskalsi puhua hänelle sillä tavalla. Hän lähti ärsyyntyneenä huoneesta sanomatta edes näkemiin. Mutta viikkoa myöhemmin, jälleen ilmoittamatta, hän saapui Swamin työhuoneeseen ja tapasi Swamin samassa puuhassa kuin aikaisemmin ja hän heitti pöydälle paperin, jossa kerrottiin hänen aikeistaan lahjoittaa valtava rahasumma julkisen laitoksen rahoittamiseen.

”No niin, tässä on”, hän sanoi, ”teidän täytyy nyt olla tyytyväinen ja kiittää minua!” Swami ei edes nostanut katsettaan eikä liikahtanut. Sitten hän tarttui paperiin ja luki sen rauhallisesti ja sanoi: ”Teidän se tulee kiittää minua”. Tämä oli Rockefellerin ensimmäinen suuri lahjoitus yleiseen hyvään. Myöhemmin hänestä tuli laajalti tunnettu hyväntekeväisyytensä vuoksi.

Lähde: Nava Sarathi 2003 maaliskuu