Elämästä nauttiminen

Kasvattajille » Elämästä nauttiminen

Elämästä nauttiminen

Eräs maanviljelijä omisti suuren hedelmällisen pellon. Pellolla oli runsasvetinen kaivo. Koska viljelijällä oli sellainen pelto ja niin paljon vettä, hän pystyi helposti korjaamaan runsaan sadon. Niinpä hän viljeli vain pientä maapalaa kaivon ympärillä. Se pystyi tyydyttämään hänen yksinkertaiset tarpeensa. Hän vietti lopun aikansa laulaen, katsellen lintujen lentoa ja kukkien kasvua ts. nauttien elämästään. Hän oli onnellinen ja tyytyväinen ihminen.

Eräänä päivänä eräs muukalainen kulki siitä ohi. Hän hämmästyi nähdessään viljelijän elintavan. Hän ajatteli itsekseen: Tämä viljelijä on tollo, laiska luita ja ytimiä myöten! Hän sanoi viljelijälle: ”Mitä oikein teet, makaat, laulat ja tuhlaat aikaasi, kun voisit viljellä noin suurta ja hedelmällistä peltoa?”

Viljelijä vastasi: ”Nautin elämästä. Rakastan katsella taivasta, lintuja ja kukkien kasvamista. Olen hyvin onnellinen. Nautin elämästä!”
Tuntematon sanoi: ”Etkö ymmärrä, että jos työskentelet kovemmin ja muokkaat enemmän maata, saat suuremmat sadot ja ansaitset enemmän rahaa?”
”Kyllä, tiedän sen”, mies vastasi tyynesti, ”mutta entä sitten, mitä teen tuolla rahalla?”
”Mitäkö”, vieras sanoi, ”voisit ostaa kaksi härkää ja saada enemmän viljeltyä maata.”
Viljelijä kysyi: ”Entä mitä sitten?” Vieras vastasi hämmentyneenä: ”Mitäkö sitten? Voisit ostaa moottorikäyttöisen pumpun, nostaa enemmän vettä kaivosta ja viljellä yhä enemmän maata ja saada enemmän voittoa!”

”Kyllä, kyllä, ymmärrän, mitä tarkoitat”, viljelijä sanoi, ”mutta entä sitten, mitä teen noilla voitoilla?”
”Voisit hyvin ostaa traktorin ja kykenisit viljelemään koko peltoa! Etkö ymmärrä, sillä tavalla saisit ison kasan rahaa!”
Päätään nyökyttäen viljelijä vastasi purevasti: ”Ymmärrän, että se oikein hyvä ajatus, mutta sano totuuden nimissä, mitä tekisin tuolla suurella rahakasalla?”

Vieras lisäsi voiton riemuisena: ”Tietysti, kun rikastut ja tulet vanhaksi, kykenet nauttimaan elämästä tarvitsematta enää tehdä työtä.”

Vallattomasti virnistäen viljelijä vastasi kärkevästi: ”Se on hassua! Millaista elämän tuhlausta, ystäväni! Miksi minun tulisi puurtaa koko pitkän elämäni kyetäkseni nauttimaan vanhuudessani onnellisuudesta, joka jo nyt on oikeuteni?”

Nava Sarathi 2005 heinäkuu