Kuusi hattua patsaille

Kasvattajille » Kuusi hattua patsaille

Kuusi hattua patsaille

Elipä kerran Japanissa korkealla mäellä vanha mies vaimonsa kanssa. He olivat ystävällisiä ja lempeitä ihmisiä. He saivat elantonsa tekemällä olkihattuja suojaksi aurinkoa ja sadetta vastaan. He olivat hyvin köyhiä, koska he eivät saaneet riittävästi rahaa näiden hattujen myymisellä, sillä niillä ei ollut suurta kysyntää.

Oli talvi ja Uusi Vuosi oli pian tulossa. Ilma oli hyvin kylmä ja joka päivä satoi lunta. Päivää ennen Uuden Vuoden Aattoa vanha pariskunta huomasi, ettei heillä ollut riisiä, tuoreita vihanneksia eikä muitakaan elintarvikkeita Uuden Vuoden viettämiseen. Niinpä vanha mies sanoi vaimolleen, että hän menisi kylään myymään ne heidän tekemänsä viisi uutta hattua, jotka he olivat tehneet saadakseen välttämättömän ruoan Uuden Vuoden viettoa varten.

Saavuttuaan kylään hän valitettavasti huomasi, että kaikilla oli niin kiire omien valmistelujensa parissa, että kukaan ei ollut kiinnostunut hänen hatuistaan. Pettyneenä ja väsyneenä hän päätti valita oikotien kotiin. Sillä reitillä hänen oli kuljettava temppelialueen läpi. Kun hän ylitti aluetta, hän huomasi, että temppelin pihalla oli kuusi kylmälle ja jatkuvalle lumisateelle altista suojatonta patsasta. Hänen hellä sydämensä suli patsaat nähdessään ja hän päätti tehdä parhaansa ilahduttaakseen niitä.

Hän meni niiden luokse ja pani mukanaan olevat olkihatut niiden päihin. Koska hänellä oli vain viisi hattua, hän oivalsi tarvitsevansa yhden lisää. Niinpä hän otti päästään oman hattunsa ja pani sen kuudennen patsaan päähän. Hän palasi kotiinsa hyvin tyytyväisenä tekoonsa. Hän kertoi kotona koko tapauksen vaimolleen. Myös hän oli hyvin onnellinen kuullessaan miehensä ystävällisestä teosta. Sitten vanha pariskunta söi illallisensa ja meni nukkumaan, koska oli jo hyvin myöhä.

Juuri kun aamu oli valkenemassa, pariskunta heräsi ovelta kuuluviin ääniin: ”Missä asuu se vanha mies asuu – se ystävällinen vanha mies, joka peitti päämme? Missä on sen ystävällisen vanhan miehen talo, joka antoi kuusi hattua peittääkseen päämme?” Vanha pariskunta kurkisti ulos ikkunasta. Mitä ajattelet heidän nähneen? He näkivät kuuden patsaan kävelevän lumen halki ja vetäen perässään valtavaa säkkiä. Saavuttuaan mökin ovelle he jättivät säkin kynnykselle ja kääntyivät äkkiä ja lähtivät pois.

Vanha mies ja hänen vaimonsa olivat hölmistyneitä. Ennen kuin he ehtivät kiittää patsaita, ne olivat kadonneet. Vanha pariskunta juoksi ovelle ja veti säkin sisään. Säkin avatessaan he haukkoivat henkeä iloissaan. Se oli ääriään myöten täynnä riisipusseja, elintarvikkeita, tuoreita vihanneksia, riisikakkuja ja monia herkkuja ja jopa hiiliä tulta varten.

Lähde: Nava Sarathi lokakuu 2004