Taikaresepti

Kasvattajille » Taikaresepti

Taikaresepti

Eräs yliopiston professori vei sosiologian kurssinsa Baltimoren slummeihin tekemään tapauskertomukset 200 nuoresta pojasta. Heitä pyydettiin kirjoittamaan arvio jokaisen pojan tulevaisuudesta. Jokaisen kohdalla opiskelijat kirjoittivat: ”Hänellä ei ole mahdollisuuksia”.

Kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin toinen sosiologian professori törmäsi tähän aikaisemmin tehtyyn tutkimukseen. Hän pani opiskelijansa tekemään seurantatutkimuksen nähdäkseen, mitä noille pojille oli tapahtunut. Lukuun ottamatta 20 poikaa, jotka olivat muuttaneet pois tai kuolleet, opiskelivat saivat tietoonsa, että 176 poikaa jäljelle jäävistä 180 oli saavuttanut tavallista paremman menestyksen lakimiehinä, lääkäreinä ja liikemiehinä.

Professori oli hämmästynyt ja päätti tutkia asiaa tarkemmin. Onneksi kaikki miehet asuivat seudulla ja hän pystyi keskustelemaan jokaisen kanssa. ”Kuinka voitte selittää menestyksenne?” Kaikkien kohdalla vastaus oli: ”Oli eräs opettaja…” Opettaja oli yhä elossa, niinpä professori etsi tämän käsiinsä ja kysyi tältä vanhalta, mutta yhä reippaalta ladylta, mitä taikoja hän oli käyttänyt nostaakseen nämä pojat slummeista menestykseen.

Opettajan silmät tuikkivat ja lempeästi hymyillen hän sanoi: ”Se oli hyvin yksinkertaista, minä rakastin noita poikia.”

Lähde: Nava Sarathi helmikuu 2004