Mikä on uhraamista?

Kasvattajille » Mikä on uhraamista?

Mikä on uhraamista?

Suuri kuningas kuunteli Buddhan saarnaa tyytyväisyydestä ja luopumisesta. Hän tahtoi ansaita Buddhan hyväksynnän. Buddhalla oli tavallisesti mukanaan rumpu. Hänen oppilaansa kysyivät häneltä kerran: "Mestari, miksi teillä on tämä helistin vierellänne?" Buddha vastasi: "Soitan tätä helistintä sinä päivänä, jolloin luokseni tulee suurimman uhrauksen tehnyt henkilö." Kaikki olivat uteliaita tietämään, kuka tuo ihminen olisi.

Kun kuningas kuuli Buddhan julistuksesta, hän lastasi norsunsa huomattavalla aarremäärällä ja meni Buddhan luo. Hän halusi antaa aarteet Buddhalle ja saada hänen siunauksensa. Matkalla vanha nainen tervehti kuningasta ja anoi: "Olen nälkäinen, annatko minulle vähän ruokaa?" Kuningas otti granaattiomenan kantotuolista ja antoi sen naiselle. Vanha nainen tuli Buddhan luo hedelmä mukanaan. Kuningas saapui Buddhan munkkiluostariin samaan aikaan ja hän odotti helistimen soimista, koska oli tuonut norsukuormittain aarteita Buddhalle.

Vanha nainen lähestyi Buddhaa kamppaillen kovasti päästääkseen tungoksen läpi. Hän pisti hedelmän Buddhan jalkojen juureen. Buddha otti sen ja heilutti välittömästi helistintä. Kuningas oli hämmästynyt. Hän kysyi Buddhalta: "Swami! Tarjosin sinulle niin paljon rikkauksia, etkä soittanut rumpua. Mutta soitit sitä saadessasi hedelmän. Onko se uhraus?" Buddha vastasi: "Voi hyvä kuningas, uhrausta ei ole arvioitava määrän perusteella. Ratkaisevaa on laatu. Sinä olet kuningas ja on luonnollista, että annat kultaa. Mutta vaikka tämä vanha nainen oli nälkäinen, hän ei syönyt hedelmää, vaan antoi sen minulle. Hän olisi voinut syödä ja tyydyttää nälkänsä. Mikä voi olla suurempaa uhrausta? Jonkun tarpeettoman antaminen ei ole uhrautumista, mutta luopuminen siitä, mikä on itselle rakasta ja olennaista, on uhrautumista."

Chinna Katha II s. 135