Sir Isaac Newtonin vaatimattomuus

Kasvattajille » Sir Isaac Newtonin vaatimattomuus

Sir Isaac Newtonin vaatimattomuus

Kaikki ovat kuulleet varmasti Isaac Newtonin nimen, hän oli englantilainen tiedemies ja eli 1800-luvulla. Hän teki aina kokeitaan laboratoriossaan tai merkitsi muistiin löydöksiin. Hän rakasti eläimiä. Hänellä oli sekä lemmikkikoira ja myös -kissa. Tavallisesti Newton salpasi laboratorion oven sisäpuolelta, jotteivät kissa ja koira häiritsisi häntä. Kissa oli hyvin laiha ja pieni. Se oli mielellään isäntänsä kanssa. Kissalla oli tapana aina raapia laboratorion ovea ja naukua alituisesti päästäkseen sisään. Newton ei voinut kuunnella kissan surkeaa naukumista ja raapimista. Hän ei kuitenkaan voinut pitää ovea auki, sillä sisään olisi tullut ihmisiä ja he olisivat häirinneet häntä.

Hän kutsui puusepän ja pyysi häntä tekemään oveen kolon, niin että kissa voi helposti tulla ja mennä laboratoriosta. Puuseppä teki työtä käskettyä. Newton oli tyytyväinen hienoon keksintöönsä. Aikanaan kissa synnytti poikasen. Kun Newton havaitsi sen, hän kutsui jälleen puusepän ja sanoi: "Sinun olisi parasta tehdä toinen reikä kissanpoikasen kulkemista varten." Puuseppä ei voinut ymmärtää Newtonin yksinkertaisuutta. Hän sanoi: "Anteeksi herra, mutta ei ole tarvetta tehdä toista reikää. Sekä emokissa että sen poikanen voivat kulkea samasta reiästä perätysten. Newton sanoi: "Voi kuinka viisas oletkaan! Tällainen ajatus ei tullut mieleeni! Olen tosiaankin oppinut tänään sinulta jotakin."

Newton, maailmankuuluisa tiedemies, oli näin nöyrä. Ei riitä, että ihminen saa tunnustusta ja kuuluisuutta oppineisuudellaan ja älyllisillä kyvyillään. Hänen täytyy olla tarpeeksi nöyrä, jotta hän voisi arvostaa myös toisten tietoa ja taitoa.

Chinna Katha II s. 83-84